top of page

Den 23 oktober 2022 gjorde jag en guidad vandring på Onsala. Vandringen var i regi av Fjärås Bräcka Naturum.
Den 1 december höll jag ett föredrag om vandringarna på Onsala Båtmuseum. I övrigt har jag hållit fyra vandringar med de som köpt boken. Nästa vandring vid Onsala kyrka blir söndagen 19 mars 2023. Den 16 april kommer jag att hålla en guidad vandring som utgår från Finnasand.  Nästa vandring blir söndagen 14 maj kl 10.00 från Onsala kyrka. Anmälan på onsalavandringar@gmail.com

Framsida.jpg

Om boken

​

Boken om "Vandringar på Onsala" är uppdelad i två delar. I den första delen kan du läsa om den geologiska utvecklingen på Onsala, från inlandsisen till i dag. Spåren av detta finns som intressanta geologiska sevärdheter på Onsala. Några exempel på detta är ändmoräner, drumliner, blockområden, flinta och spår från en fornstrand som låg över Onsala för 8 000 år sedan. Allt är illustrerat med foton och figurer.

​

I andra delen presenteras förslag på  8 vandringar där de geologiska sevärdheterna kan besökas med hjälp av kartor. Även de geologiska förhållandena på Nidingen och Malön presenteras liksom de dolda kärren i Vallda.

 

Min förhoppning är att du ska lära dig mer om de geologiska förhållandena på Onsala oavsett om du har geologiska förkunskaper eller inte. Förutom den ökade kunskapen kan du gå de läraktiga vandringarna och få lite motion på köpet.

Del 1

Nedan visas utdrag ur bokens första del

0-4 021_8996 (2).jpg

Fotot visar Ändmoränen med dess svagt välvda form vid Onsala kyrka. Här finns även gott om block och sten, som ligger i stengärdsgårdarna. 

017_2811 Nidingemur.jpg
sid 13 Drumlinsvärm.jpg

I boken kan du läsa om Onsaladrumlinen, som kan delas in i 7 mindre drumliner som ligger tillsammans. I vilka områden den finns och hur mäktig den är, dvs på vilket djup berget ligger. Här visas mäktigheten av drumlinen med röd färg, ju rödare ju mäktigare. Den rödaste visar 40-50 m mäktighet, vilket motsvarar ett 12-15 våningars hus. Blåa linjer markerar krönen på drumliner.

På Nidingen består stengärdsgårdarna av relativt små och välrundade klapperstenar.

Del 2

Nedan visas utdrag ur bokens andra del

I boken presenteras 8 vandringar på Onsala. Dessutom visas förhållandena på Nidingen och Malön samt de dolda kärren i Vallda. Exempel på en vandring vid Strannegården och Karsegården visas här. Vandringen går efter den prickade linjen och information och foton finns på samma uppslag i boken. Vandringarna visas med en karta, text och foton.

sid 78 vandring 3.jpg

Fyra scenarier för att beskriva vad som hänt på Onsala sätter fantasin igång

sid 6.jpg

Feltryck:

sid 2. Fel bildtext. Bilden är från Kungsbackafjordens strand vid Prässe

sid 89. 4:e bilden. Vid korsningen Onsala Pilväg, Onsala Lindväg...(inte Björkväg)

bottom of page